Meld je aan voor een abonnement op onze beauty drinks voor het behoud van een stralende huid en ontvang 5% korting op iedere herhaalbestelling!

Wat is collageen en waarom is collageendrank zo populair anno 2021?

Een mooie strakke en gladde huid zonder rimpels en oneffenheden wil iedereen wel. Er zijn tal van producten en middeltjes op de markt om dit te verkrijgen. Onder deze middeltjes ook collageensupplementen, zoals collageendrankjes. Collageen wordt tegenwoordig steeds meer aangeboden; als toevoeging in producten, zoals crèmes en make-up, maar ook als supplement op zichzelf, zoals collageendrankjes. In dit artikel alles over de werking en effecten van collageen. 

Wat is collageen?

Collageen is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Collageen is een lichaamseigen, lijmvormig eiwit en een belangrijk bestanddeel van het bindweefsel in het lichaam. Bindweefsel bevindt zich in spieren, spiervezels, organen, botten en zenuwen onder onze huid. Het functioneert als een soort lijm; het houdt namelijk alles bij elkaar. De naam ‘collageen’ is dan ook afgeleid van het Griekse woord ‘kolla’, dat lijm betekent. Op die manier is het een soort spinnenweb door je hele lichaam.

Bindweefsel bestaat uit vier onderdelen:

 1. Water
 2. Cellen
 3. Vezels (collageen, elastine en reticuline)
 4. Basisstoffen (glycosaminoglycaan en mucopolysacchariden zoals hyaluronzuur)

Collageen bevindt zich dus in de vezels van het bindweefsel. Ongeveer 30% van ons totale lichaamseiwit is collageen.

Collageen draagt bij aan het behoud van:

 • Een stevige, elastische huid
 • Stabiele botten
 • Flexibele gewrichten
 • Stabiele botten
 • Gezonde spieren
 • Glanzend haar
 • Gezonde nagels

Ook is collageen aanwezig in bijvoorbeeld bloedvaten.

Welke typen collageen zijn er?

Er zijn verschillende typen collageen:

 • Collageen type 1 bevindt zich met name in de huid, haar, botten, nagels, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten.
 • Collageen type 2 bevindt zich in gewrichten, tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd en luchtpijp.
 • Collageen type 3 bevindt zich in de huid, bloedvaten en weefsels voor wondherstel.

Type 1 collageen is ongeveer 90% van het collageen in ons hele lichaam. 

De aanmaak van collageen in je lichaam

Je lichaam maakt voortdurend nieuw collageen aan. Echter, de hoeveelheid die je lichaam zelf aanmaakt neemt af naarmate je ouder wordt. Vanaf ongeveer je 25e levensjaar neemt de aanmaak van collageen af. Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je lichaam aanmaakt. Hierdoor wordt de stevigheid van je huid minder en vertoont de huid meer rimpels en lijntjes. De afname van aanmaak collageen in je lichaam zorgt dus voor huidveroudering.

Het aanmaken van nieuw collageen gebeurt in speciale cellen. Deze cellen worden fibroblasten genoemd. De belangrijkste functie van fibroblasten is het aanmaken van collageen in de huid. Daarnaast spelen fibroblasten een grote rol bij wondgenezing, de aanmaak van elastinevezels en andere vezels voor je huid om deze stevig en rekbaar te houden.

Invloed van levensstijl op je huid en collageengehalte

Ook je levensstijl heeft invloed op je huid en het collageen in de huid. Roken zorgt bijvoorbeeld voor een verlies van de elastine- en collageenvezels. Dit is dan ook één van de redenen waarom rokers diepere rimpels krijgen. Ook blootstelling aan de zon is een van de grootste huid-verouderaars. Tot slot hebben suikers invloed op je huid. Suikers binden zich aan het elastine en collageen in de huid. Hierdoor verhardt en beschadigt de huid. Dit proces wordt glycatie genoemd.

Voor wie is collageen geschikt?

Zoals eerder aangegeven, neemt de hoeveelheid collageen in je lichaam af vanaf je 25e levensjaar. Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je lichaam aanmaakt. Het gevolg is dat de huid steeds slapper en dunner wordt, met meer rimpels en cellulitis. De afname van de productie van collageen in je lichaam zorgt daarnaast voor minder soepele spieren en gewrichten. Mede hierdoor wordt het lichaam langzaam stijver en kun je minder soepel bewegen.

Om deze reden heeft iedereen vanaf zijn of haar 25e levensjaar baat bij inname van extra collageen. Collageendrank is makkelijk in te nemen als supplement.

In welke voeding zit collageen?

Het is voor je lichaam dus belangrijk om genoeg collageen te behouden. Maar hoe? Collageen zit ook in voeding. Denk hierbij aan voedingsmiddelen als zalm, quinoa, noten, linzen, bessen, bladgroenten, bonen, citrusfruit en witvlees. Ook bottenbouillon is rijk aan collageen. De collageen komt dan uit de botten, maar ook uit de aangehechte huid en kraakbeen.

Daarnaast bestaan er collageendrankjes om het collageenniveau in je lichaam aan te vullen en te verhogen. Collageendrankjes neem je gemakkelijk in. 

Collageen is per definitie een dierlijk product. Het wordt verkregen uit de pezen, botten, huid, bindweefsels en het kraakbeen van dieren zoals runderen, varkens, kippen en vis.

Welke toedieningsvorm? Crèmes, capsules, poeders of toch drankjes?

Collageen wordt aangeboden in veel verschillende toedieningsvormen. Zo zijn er bijvoorbeeld crèmes, tabletten en capsules, snoepjes en collageendrankjes (zelfs als toevoeging in koffie).

Het probleem met crèmes is dat deze niet kunnen doordringen tot de diepere huidlagen (de dermis). Dit komt doordat de moleculen in crèmes simpelweg te groot zijn om dieper door te dringen in de huid. 

Collageen is ook in te nemen in de vorm van een drankje: collageendrank. Vaak wordt er gebruik gemaakt van gehydroliseerd collageen in collageendrankjes. Dat wil zeggen dat in deze collageendrankjes, het collageen is opgeknipt of afgebroken in kleine stukjes, ook wel peptides genoemd. Hierdoor wordt het sneller en gemakkelijker opgenomen door de huid. Collageendrankjes werken dus van binnenuit. Er zijn diverse studies over collageendrankjes, waaruit blijkt dat inname van collageendrankjes op een positieve manier bijdraagt aan bijvoorbeeld de huid, het haar en de nagels. In tegenstelling tot crèmes kunnen collageendrankjes gemakkelijk door de huid worden opgenomen. Om deze reden is inname van collageendrank effectiever dan bijvoorbeeld een crème. Daarnaast is het gemakkelijker om andere stoffen, zoals vitamines, toe te voegen aan collageendrankjes. Dit maakt collageendrankjes nog effectiever. Bepaalde stoffen en vitamines dragen bij aan de opname van collageen. Collageendrankjes worden zo samengesteld, dat de opname optimaal is.

Waarom zijn collageendrankjes zo populair?

Diverse studies tonen aan dat extra (orale) inname van collageen drank een positieve impact heeft op onder andere de elasticiteit van de huid, rimpels, cellulitis en nagels.

Lees meer over deze studies, die de werkzaamheid van collageendrank aantonen.

Bestel het supplement collageendrank voordelig en gemakkelijk.